Christian Matti

Phase 5 Kali Sikaran  |  Shidoshi 9th Dan Bujinkan Ninpo Taijutsu | Sanshi Muay Thai Kru

Kontakt: christian@sanshi.se | 0708-76 22 17

Intresset för Japan och dess fantastiska historia slog klorna i mig redan som 7-åring och fick mig tidigt in på olika budoarter. Jag började i judo som 10-åring och fortsatte med Wado-ryu karate, Hong Kwen Kung Fu, Aikido, Kendo, Kyokushinkai Karate och senare Ironman och Johny´s Kickcenter där jag tränade thaiboxning under flera år. Stephen K. Hayes bokserie Ninja gjorde intryck och under slutet av 90-talet ledde detta mig fram till Bujinkan.

2013 var ett tufft år för vår klubb i Göteborg och mina tankar gick till barnverksamheten som borde kunna generera en del inkomster. Tanken var att utgå från Bujinkans lärobäcker men samtidigt skapa en miljö för barnen där de fick lov att vara barn, och inte små vuxna. Tillsammans med Jonas Lindgren skapades Ninpo Dragons. Med genomtänkt manual, egen logga, t-shirts och nytt graderingssystem som byggde på närvaro och inte kunskap blev detta en succé. Tävlingsfri idrott för alla barn och ungdomar. Gå gärna in på ninpodragons.se och läs mer om vårt koncept för barn.

I februari 2017 klev jag in i en lokal i Göteborg och var med på ett Basic Knife Defense-läger med Punong guro Johan Skålberg, grundare av Kali Sikaran International och fastnade. En komplett träningsform som 100% svarar upp på mitt intresse och syfte med kampsport. I Kali Sikaran International har jag idag mitt största träningsfokus och där fortsätter jag min kampsportsresa mot nya kunskaper.

Med min kampsportsträning vill jag utveckla min kapacitet genom bättre fysisk och mental styrka. Mitt driv och min motivation ligger i nyfikenhet och att lära mig behärska min kropp och mitt sinne och att därigenom också bli effektiv i tekniker som krävs för ett fungerande självförsvar.

Ansvarig tränare i Kali Sikaran Kungsbacka och Sanshi Muay Thai.

Magnus Minghetti

Shihan 15 dan Bujinkan  |  Laoshi Wudang Xuanwupai  |  2 duan Jiang Rong Qiao Bagua Zhang

Kontakt: magnus@sanshi.se | 0733-16 15 39

Så långt tillbaka jag kan minnas har jag haft ett stort intresse för japansk historia och kultur. Jag minns att jag som liten mest ritade shintohelgedomar och samurajer när mina jämnåriga kompisar ritade bilar och båtar. Eftersom min familj är helsvensk sedan Hedenhös dagar var det inte många som förstod varifrån min passion för landet i öster kom ifrån, men mitt filosofiska sinne vill gärna tro att jag var japan i ett tidigare liv eller att kami, de shintoistiska gudarna, spelat mig ett spratt genom att låta mig födas på andra sidan jorden.

Hur som helst så slukade jag alla böcker jag kom åt och såg alla filmer jag kunde hitta om detta fascinerande land. Detta ledde mig till slut in på de traditionella japanska stridskonsterna. Jag testade lite andra arter innan jag 1988 hittade bujinkan budo taijutsu vilket jag tränar än idag. Jag hade förmånen att få träna under Sveneric Bogsäter under mina första år vilket har format hela min syn på vår art. Det jag fastnade för inom bujinkan var hur naturligt alla rörelser utförs. Träningen återställer kroppen och sinnet till ett mer naturligt tillstånd, lite som jag tror att vi är menade att vara. I april 2022 efter drygt 34 års hård träning erhöll jag högsta graden av svart bälte inom Bujinkan ninpo taijutsu.

Det andra benet jag står på är fast förankrat i de kinesiska Wudang-bergen och jag är även lärare i de inre kinesiska stilarna Wudang Xuanwupai och Jiang Rong Qiao Bagua Zhang. Utövandet ger dig bättre hälsa, ökad kroppskontroll och kunskap i självskydd genom träning i olika former av gongfu (taijiquan, bagua, qigong m.m.). Ett tydligt inslag i just de kinesiska arterna är att vi tränar upp en styrka från insidan och ut (internal martial arts).

Ansvarig tränare i Bujinkan Ninpo Taijutsu, Wudang Xuanwupai och Jiang Rong Qiao Bagua Zhang.

Martin Araya

Bujinkan 6 Kyu | Ansvarig Ninpo Dragons och Ninpo Tigers

Kontakt: martin@sanshi.se | 0762-10 56 21

Jag har alltid haft ett brinnande intresse för träning och rörelseglädje och har tidigare tränat Bujinkan Budo Taijutsu i Göteborg. När jag 2017 fick möjlighet att ta upp träningen igen när Sanshi Budo Kampcenter öppnade upp vuxenträning i Kungsbacka kände jag att jag kommit hem igen.

Min ena dotter började i barnträningen, Ninpo Dragons Kungsbacka, redan 2016 och jag kände direkt att jag ville bli hjälptränare. Detta har efter några år nu mynnat ut i att jag blivit huvudtränare för barnen och ni hittar mig de flesta lördagarna på mattan tillsammans med våra två barngrupper.

Jag har även varit med om att ta fram ett nytt koncept i Sanshi Budo Kampcenter, gruppen med Ninpo Tigers, för de barn som trivs bättre i mindre grupper.

Ansvarig tränare Ninpo Dragons (barn 7-12 år) och Ninpo Tigers (en del av Dragons).

Anders Linnard

Provost

Kontakt: anders.linnard@saintmark.se | 073-650 93 01

 

Mitt namn är Anders Linnard och min kärlek till fäktningen och de ideal som svärdet representerar började tidigt. I 13-årsåldern fann jag sportfäktningen, men den stora drömmen var alltid historisk fäktning. På 90-talet hittade jag en pionjärgrupp som hette Jeu de Salle, med fokus på rapir och dolk. Det ledde till att jag 2003 startade Göteborgs Historiska Fäktkola, där jag var huvudinstruktör fram tills jag klev av 2019. I GHFS tog jag fram den pedagogiska modellen för samtliga vapenslag. Många av de tolkningar som används av klubbar runt om i världen har sitt ursprung i arbetet med de historiska källorna som jag gjorde under mina år i klubben.

Tävlingar  och placeringar

Min första guldmedalj i en internationell tävling tog jag 2006 och genom åren har det blivit en hel del tävlingar. Bland medaljerna jag är mest stolt över finns ett SM-guld i långsvärd, samt ett Swordfish-guld. Som ett led i tävlandet har jag också arbetat för att öka säkerheten och bidra med skaderapporter, vilka använts av utrustningstillverkare för att minska riskerna med stålvapentävlingar. Jag har också arbetat med själva formaten för tävlingarna och bland annat skrivit de regler som idag ligger till grund för i stort sett samtliga tävlingar i Norden och som också är godkända av Riksidrottsförbundet.

Träningsmetodik

Jag lägger stort fokus på att elever ska utvecklas fysiskt och mentalt. Träningen utgår från källorna och det är alltid med dessa som bas, men mycket av pedagogiken kommer från modern träningslära där du uppmuntras att pusha dig själv till nästa nivå. Det blir ofta tufft och utmanande, men därigenom också givande. Vi håller också särskilda Akademikvällar, med föredrag kring olika ämnen.

Värderingar och filosofi

För mig är den historiska kontexten och förståelsen för de samhällen våra kampidrotter kommer ur viktig. Jag menar att det finns mycket att lära av den europeiska historien, de människor som kom före oss och de värderingar de hade – även idag. Vi står, som det heter, på giganters axlar. För mig har fäktningen varit en väg mot de insikterna och att bli en direkt länk i den historiska kedjan av utövare – ett sätt att leva historien och knyta an till de som lämnat ett arv åt oss. Jag hoppas kunna visa fler den vägen.

Fencing makes one who can do it well
Into a formidable and capable man
Well-proportioned and sturdy
Light, fit, and nimble – ready for anything
Courageous and undaunted against the enemy
Valiant and stout-hearted, daring manfully
Bold in war; eager to win praise, honour and victory
Emboldening hundreds around him with ease
He makes you marvel at his fencing skill

– Christoff Rösener, 1589

Övriga åtaganden

Utöver min instruktörsroll i Sanshi, driver jag sajten The Historical Fencer, utrustningsföretaget St Mark, samt sitter i styrelsen för graderingsorganisationen The Fencing Guild.

 

 

Assisterande instruktörer

 

KALI SIKARAN – Tord Westerlund Phase 4

WUDANG KUNG FU – Mattias Kjellenberg och Daniel Dahlgren

BUJINKAN NINPO TAIJUTSU – Andreas Öhman, 1 Dan Bujinkan

 

SANSHI UNGDOM – Emma Jonsson, Ph3 KSI, sempai Bujinkan

NINPO DRAGONS – Gustaf Ankarloo, 5 Dan Bujinkan