Kali Sikaran

Kali Sikaran är en filippinsk kampart som innehåller filippinsk boxning, kickboxning, stickfighting, grappling samt försvar mot kniv- och vapenattacker. Träningen är mycket realistisk och effektiv som självförsvar, och anpassas till utövarens fysiska förutsättningar. Om du är liten och lätt måste du arbeta på annat sätt jämfört med en stor person. Kali Sikaran Handlar om att träna något som fungerar!

  • Torsdagar 18:00-19:30 Kali Sikaran

Systemet är uppdelad i olika block som kompletterar varandra:

PANANTUKAN är filippinsk boxning som till skillnad från västerländsk boxning även använder armbågar och tekniker utan handskar. Svep, grepp och kontroll av motståndarens armar är andra kännetecken för denna högst effektiva boxningsstil. I vår träning använder vi Panantukan som uppvärmning, fysisk träning och sparring.

KADENA DE MANO betyder ”Kedja händer” och är korta och snabba slag och armbågstekniker som används på närdistans. Här tränar man allt från färdiga slagkombinationer till avancerade reaktionsdrillar. Kadena De Mano är ett mycket realistiskt och effektivt självförsvar som lämpar sig för försvar i en modern miljö.

STICKFIGHTING tränas med en eller två käppar. Träningen med käpp är en viktig nyckel för vapenlös fighting eftersom man tränar upp koordination, rörelse, styrka och reaktionsförmåga. Moment som tränas är bl.a. slag, blockeringar, avväpningar, låsningar och kast. Från träningen med käppar lär man in effektiva självförvar mot beväpnade och obeväpnade angripare. På Filippinerna byts käpparna ut mot machetes och andra bladvapen vid traditionell träning.

SIKARAN är filippinsk kick/thaiboxning. I Sikaran kopplar vi ihop Panantukan med sparkar med fötter och ben. Sikaran kännetecknas av rörlighet (zoning), och stor variation i sparkarnas utförande. Distansträningen för att kunna variera mellan snabba effektiva sparkar (t.ex. med tåspetsen på skon) och de mer tyngre sparkarna(t.ex. skenben och knä) på kortare distans är mycket viktig.

DAGA betyder kniv. Knivförsvar är en känd specialitet inom de filippinska arterna. Knivanvändande är vanligt på Filippinerna och därför har en unik knivförsvarsträning har utvecklats som idag tränas och lärs ut till bland annat polis och militär runt om i världen. Inledningsvis går Kali Sikaran-medlemmarna på speciella knivförsvarskurser innan knivförsvarsträningen tar vid på mer avancerad schemalagd träning.

DUMOG är Kali Sikaran’s Grappling System. Det innehåller kast, nedtagningar,lås och avslutningar. Det är viktigt att ha förståelse för grepp och brottning men till skillnad från tex MMA så är Dumog mer fokuserat på självförsvar än tävling med viktklasser.

Träningsavgift per termin :
1800:- betalas till Swish 123 130 00 94 eller bankgiro 5163-9722.

Klädsel : Komplett KALI-uniform eller vit T-shirt, svarta byxor eller svarta shorts
Ålder : från 16 år
Medlemsblankett: Vi har även blanketter i träningslokalen. Vi har några få självklara riktlinjer som alla som vill bli medlemmar i föreningen måste upprätthålla. Du hittar dem här.
Nästa träningsstart : Träning pågår, hör av dig om du vill prova på.

Vi håller till i i anslutning till Elof Lindälvs idrottshall med egen ingång på norra sidan. Parkering finns vid Kungsmässan och kommer du med pendeln från Göteborg eller Varberg så hoppa av vid Kungsbacka station. Vi tränar på följande tider:

  • Tisdagar 18.00-19.30
  • Torsdagar 18:00-19:30

Vår instruktör är Madunong Guro Jonas Kilander, med över 12 års erfarenhet inom Kali Sikaran under ledning av Punong Guro Johan Skålberg, Kali Sikaran International. Andra stilar han tränat vid sidan om innefattar bland annat krav maga, thaiboxning, silat och defencelab. Anledningen till att Jonas valde att fokusera på Kali Sikaran var att han var ute efter ett funktionellt självförsvar väl förankrat i verkligheten. En annan viktig anledning till att han valde Kali Sikaran var att han hittade både klubb och tränare som han trivdes med vilket är mycket viktigt.

Det tog inte mer än några månader innan Jonas bestämde sig på att satsa helhjärtat på träningen för att så småningom bli instruktör. ”-Jag fick en ny familj och en gemenskap som jag saknat hela mitt liv,” säger Jonas som under många år verkade som instruktör på Kali Sikaran i Göteborg.

”-Anledningen till att jag började träna var för att få ett lugn och en självsäkerhet, såväl i min ensamhet som på stan om något skulle hända. Sedan jag börjat träna har jag hanterat alla situationer genom att behålla ett lugn som jag inte kunnat få från något annat än träningen. Den självkänslan jag har idag har jag fått genom den fysiska och mentala träning du får i just Kali. Kali är så mycket mer än bara fysisk träning.”

Jonas brinner för den personliga utvecklingen både hos sig själv som instruktör såväl som hos sina elever. Han är van att träna grupper men att samtidigt se varenda individ med alla svagheter och styrkor var för sig.

Kontakta gärna Jonas om du har frågor eller är sugen på att börja träna. Han nås på jonas@sanshi.se eller telefon 0730-254598 .