Kali Sikaran – självförsvar

 

Kali Sikaran Kungsbacka håller träning på tisdagar 18:00-19:00 och torsdagar 18:00-19:30.

 

KALI SIKARAN International är grundad och utvecklad av Punong guro Johan Skålberg. Johan reser normalt världen runt och besöker Kali Sikaran-klubbar och som inbjuden gästinstruktör på stora kampsportsevent. Man kan hitta Johan på Kali Sikaran Göteborg och båda klubbarna tränar ofta tillsammans. Vi har träning i världsklass med andra ord.

 

Du kan läsa mer på www.self-defence.se och www.kalisikaran.com

 

The 6 basic blocks

Systemet består utav flera olika block där alla rörelser vävs ihop under tiden du utvecklas och mognar in i arten.

 

PANANTUKAN är filippinsk boxning som till skillnad från västerländsk boxning även använder armbågar och tekniker utan handskar. Svep, grepp och kontroll av motståndarens armar är andra kännetecken för denna högst effektiva boxningsstil. I vår träning använder vi Panantukan som uppvärmning, fysisk träning och sparring.

 

KADENA DE MANO betyder ”Kedja händer” och är korta och snabba slag och armbågstekniker som används på närdistans. Här tränar man allt från färdiga slagkombinationer till avancerade reaktionsdrillar. Kadena De Mano är ett mycket realistiskt och effektivt självförsvar som lämpar sig för försvar i en modern miljö.

 

STICKFIGHTING tränas med en eller två käppar. Träningen med käpp är en viktig nyckel för vapenlös fighting eftersom man tränar upp koordination, rörelse, styrka och reaktionsförmåga. Moment som tränas är bl.a. slag, blockeringar, avväpningar, låsningar och kast. Från träningen med käppar lär man in effektiva självförvar mot beväpnade och obeväpnade angripare. På Filippinerna byts käpparna ut mot machetes och andra bladvapen vid traditionell träning.

 

SIKARAN är filippinsk kickboxning. I Sikaran kopplar vi ihop Panantukan med sparkar med fötter och ben. Sikaran kännetecknas av rörlighet (zoning), och stor variation i sparkarnas utförande. Distansträningen för att kunna variera mellan snabba effektiva sparkar (t.ex. med tåspetsen på skon) och de mer tyngre sparkarna(t.ex. skenben och knä) på kortare distans är mycket viktig.

 

DAGA betyder kniv. Knivförsvar är en känd specialitet inom de filippinska arterna. Knivanvändande är vanligt på Filippinerna och därför har en unik och effektiv knivförsvarsträning utvecklats.  Den knivförsvarsträning som av instruktörer inom Kali Sikaran tränas och lärs ut till bland annat polisväsen och militär runt om i världen skiljer sig något från det civila självförsvaret men utgår ifrån samma koncept. Det är vanligt att Kali Sikaran-medlemmar går på speciella knivförsvarskurser (klubben anordnar Basic Knife-kurser med jämna mellanrum) men det går bra att tillgodogöra sig bra träning om du är med på ordinarie pass.

 

DUMOG är Kali Sikaran’s grappling system. Det innehåller kast, nedtagningar, lås och fasthållningar. Det är viktigt att ha förståelse för grepp och brottning men till skillnad från tex MMA så är Dumog mer fokuserat på självförsvar än tävling med viktklasser. Dumog är synnerligen intressant som ett komplement till både Kadena de mano, Panantukan, knivförsvar och käppar.

 

Vi kommunicerar via en WhatsUp-grupp och med kort varsel når vi dig via sms/email. När du blivit medlem blir du inbjuden till Whatsup-gruppen och får löpande information. På facebook och instagram lägger vi ut bilder och klipp från träningen. Vi respekterar din integritet och ber dig meddela om du inte vill närvaro på bildmaterial.

Ansvarig tränare är Christian Matti och du når honom på mejl eller telefon, christian@sanshi.se / 0708-762217. Hör av dig om du har funderingar eller intresse att komma och prova.

 

Utrustning

I Kali Sikaran är vi noga med korrekt uniform, dvs en vit T-shirt och svarta byxor eller shorts. Även om du ännu inte har korrekt KALI-uniform är det bra om du ändå letar fram en vit t-shirt och svart nedtill så länge. Tröjorna kommer med olika loggor och med grad tryckt på ärmen.

Vi tränar inne i vår lokal på Kabelgatan där vi har tillgång till mittsar, handsprit, toalett (ej omklädningsrum) och vår övriga utrustning.

Följande utrustning rekommenderas för att du ska kunna tillgodogöra dig en bra träning hos oss.
1) Handskar, minst 12 oz 2) Benskydd 3) Suspensoar och tandskydd 4) Två käppar (finns att köpa på klubben)

 

 

Fortsatt hänsyn under träning

Detta gäller för medlemmar i SBKC:

– Vi dyker inte upp på träning om vi har några symptom på sjukdom
– Vi delar inte utrustning med varandra, privat utrustning är ett krav på alla pass
– Vi kan ibland genomföra vissa aktiviteter utomhus under vår/sommar och när det är bra väder så tag med skor.
– Vi rengör oss själva med handsprit innan och efter träning och vår egen och föreningens utrustning och matta efter träningspasset.
– Vi iakttar god hygien, håller tå- och fingernaglar korta samt tar av halsband, smycken och klockor under träning.
– Telefoner är självklart tystade under tiden vi tränar.