HEMA – Historisk fäktning

I fäktmästarnas fotspår

 

 

 

St Marks fäktargillen

HEMA-delen av Sanshi är knuten till St Marks fäktargillen och träningen utgår från deras pedagogik. Det innebär bland annat att graderingar sker enligt gillesmodellen, som finns förklarad på www.fencingguild.com. Klubben är också ansluten till SvHEMAF (Svenska HEMA-förbundet) – ett underförbund till SB&K (Svenska Budo & Kampsportsförbundet).

 

Utrustning

För att utöva historisk fäktning och göra tekniker med intention krävs att man skaffar rätt utrustning. Klubben tillhandahåller enklare låneutrustning för nybörjare och du kan till en början delta i vanliga träningskläder. Du kommer dock snart att behöva skaffa egen utrustning för att kunna delta fullt ut i verksamheten, med prioritet på fäktmask.

 

 

Tränare Anders Linnard

Anders Linnard är en pionjär inom HEMA, både i Sverige och internationellt. Han har tränat fäktning och kampsport sedan 1988 och grundade den framträdande klubben Göteborgs Historiska Fäktskola 2003, där han var huvudinstruktör i 16 år. Han har varit ledande inom forskning, att tolka källorna, ta fram pedagogiska träningsmodeller och att utveckla tävlingsformaten.

Anders vann sin första internationella tävling 2006 och har en framgångsrik tävlingskarriär bakom sig. Han tog bland annat det första sanktionerade SM-guldet 2015. Samma år vann han även HEMAs mest prestigefyllda tävling, Swordfish, och tog ett silver i Nordiska ligan. Anders instruerar och tävlar fortfarande internationellt och bland hans elever finns några av de mest framgångsrika historiska tävlingsfäktarna i världen.

Sedan 2022 bor han i Onsala och driver den historiska fäktdelen i Sanshis kampsportsgemenskap.

Fortsatt hänsyn under träning

Restriktioner inom idrotten är lyfta fr o m 9 feb men vi behåller och inför vissa försiktighetsåtgärder som standard även i fortsättningen och håller oss uppdaterade via FHM, Riksidrottsförbundet och Svenska Budo Kampsportsförbundet för andra direktiv när så är aktuellt.

Vi har några enkla men viktiga regler för allas säkerhet. Detta gäller för medlemmar i SBKC:

– Vi dyker inte upp på träning om vi har några symptom på sjukdom
– Vi delar inte utrustning med varandra, privat utrustning är ett krav på alla pass
– Vi kan ibland genomföra vissa aktiviteter utomhus under vår/sommar och när det är bra väder så tag med skor för ändamålet.
– Vi rengör oss själva med handsprit innan och efter träning och vår egen och föreningens utrustning och matta efter träningspasset.